miercuri, 31 iulie 2013

sos pesto




















Made in Italy...este si sosul pesto dar si faimoasa carte a bucatarului Giorgio Locatelli. Am cumparat-o in urma cu cativa ani cand ma aflam in frumoasa Toscana, mai precis in Florenta. Din aceasta carte va voi prezenta reteta minunatului sos pesto. Locatelli recomanda folosirea frunzelor de busuioc mai mici pentru a acorda mancarii o savoare deplina si o textura cat mai fina. "Atat timp cat planta e de culoare verde intens si proaspata, atunci este perfecta pentru mancarea ta", spune marele chef.
Pesto este una din cele mai populare bunatati pe care ni le-a oferit Italia. Iar bucatarii din peninsula sunt atat de mandri de acest sos incat au creat un campionat anual in cautarea celor mai bune retete. 
Originar din zona de nord a Italiei, sosul pesto si-a facut cu usurinta loc in bucatariile gurmanzilor din intreaga lume datorita gustului sau delicios. Denumirea preparatului italian vine de la verbul "pestare", care inseamna "a zdrobi" si face referire la modalitatea traditionala de obtinere a sosului. In vremurile stravechi, dar si in prezent, pesto este pregatit intr-un mojar de marmura prin strivirea ingredientelor cu ajutorul unui pistil de lemn. Se pot face variatiuni vis a vis de ingrediente, dar atat timp cat se respecta reteta de baza care contine busuioc, ulei de masline si branza, vei obtine un pesto desavarsit.

sos pesto (made in italy, Giorgio Locatelli)

250 g frunze de busuioc proaspat
2-3 catei de usturoi
2 linguri de seminte de pin
2 linguri de parmezan ras sau/si branza pecorino rasa
300 ml ulei de masline extravirgin
sare grunjoasa


Coacem semintele de pin intr-o tava, la cuptor (foc mediu) pana devin aurii. Le folosim pentru a ingrosa amestecul si dau un gust dulceag mixului. Coacerea lor inainte de a le amesteca cu restul sosului, intensifica aroma ingredientului si acorda mai multa savoare.



















Busuiocul este o planta delicata predispusa la ofilire, care isi pierde rapid gustul aromat daca este gatita intr-un mod gresit. De aceea, este indicat ca amestecul sosului sa se faca intr-un mojar.

Dupa ce s-au racit, semintele de pin se zdrobesc in mojar impreuna cu putina sare grunjoasa. Apoi se adauga frunzele de busuioc una cate una, cateii de usturoi, pana cand se obtine o pasta consistenta. Adaugam apoi parmezanul sau/si branza pecorino impreuna cu uleiul de masline turnat putin cate putin. Se pastreaza intr-un borcanel si deasupra se toarna putin ulei de masline. Se tine la rece in frigider pana la 6 luni.


O metoda mai simpla prin care se poate realiza pesto-ul este folosind blenderul. Se amesteca busuiocul cu branza, usturoiul si semintele de pin, dupa care se adauga uleiul de masline. Buon appetito!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu